Liefde voor Frankrijk

Al mijn hele leven voel ik een aantrekkingskracht tot Frankrijk. Het begon al met de kampeertripjes die we maakten toen ik nog kind was. Daarna de volharding in het leren van de taal. Ook mijn gezin voelt zich prima thuis in Frankrijk, net alsof we een beetje thuis komen als we in Frankrijk zijn.

Rennes Le Chateau
Naast de mooie en diverse natuur wordt ik ook aangetrokken tot de fijne energie die ik al op diverse plaatsen in Frankrijk heb ervaren. Maar het allermeest wordt ik aangetrokken tot Occitane, de Languedoc. En dan vooral het plaatsje Rennes Le Chateau en haar omgeving. Dit gebied bevat vele prachtige verhalen, mythes en krachtplaatsen. Toen ik daar de eerste keer was heb ik het ervaren als een open hartchakra. Het voelde groots en liefdevol en zacht, ik ervaarde het ZIJN. Eigenlijk niet in woorden te vatten. Je moet het voelen zeg maar.

Zojuist ben ik teruggekomen van mijn tweede reis naar dit gebied en het voelt alsof ik het al zo goed ken daar! Alsof ik daar thuis ben.

Mijn waarheid is datgene wat voor mij als waar voelt, niet wat de geschiedenis of de maatschappij als waar presenteert. Ik ben katholiek opgevoed, met communie, vormsel en regelmatige kerkbezoeken. Maar wat me daarin is geleerd voelde voor mij nooit helemaal als waarheid, met als gevolg dat ik me heb afgekeerd van dit geloof en de zoektocht naar wat voor mij waar was begon.

Maria Magdalena
Mijn waarheid hoeft niet de waarheid van een ander zijn. Dat kan iemand nooit voor een ander bepalen. Ik weet alleen wat ik voel en wat voor mij als waar aanvoelt. Mijn weg terug naar Jezus en zijn boodschap heb ik gevonden in de verschillende verhalen en boeken die zijn geschreven over het gebied van de Katharen in Zuid Frankrijk (zo’n half uurtje rijden ten zuiden van Carcassonne). In het kort: Jezus was een bijzonder persoon die mensen de Weg van Liefde, onvoorwaardelijk wil leren. Naast hem stond Maria Magdalena, zijn belangrijkste apostel, zijn echtgenote en moeder van zijn kinderen. Samen belichamen zij het geheel in de dualiteit van het mannelijke en vrouwelijke.

Voor mij behoren zij tot de grootste spirituele leermeesters in de geschiedenis.

Na de dood van Jezus is Maria Magdalena met hun kinderen gevlucht naar Zuid Frankrijk waar ze zich in dit gebied heeft gevestigd. Maria Magdalena heeft hier gepredikt en de Weg van Liefde gedeeld met de bewoners van dit gebied. Deze leer is door de Katharen, de zuiveren, voortgezet totdat zij grotendeels werden uitgemoord door de Katholieke kerk in de 12e eeuw. Dit heeft zijn sporen nagelaten en dit is ook nog voelbaar in deze regio. Maar daaronder voel je de stroom van vrouwelijke energie, liefdevol, onvoorwaardelijk en accepterend.

Een spirituele ontdekkingsweek
En eind maart was het zover, ik kon weer terug naar deze fijne plek om verder te ontdekken en ervaren. Samen met 3 hele lieve dames heb ik daar weer een prachtige ervaring gehad.
Met het vliegtuig naar Toulouse en daarna met de huurauto dwars door de voorlopers van de Pyreneeën en land der Katharen richting Rennes le Chateau. Na een korte pitstop in het prachtige Mirepoix met haar middeleeuwse centrum (echt waar, je had het gevoel dat er elk moment een paard met wagen aan kon komen rijden), reden we steeds verder door de heuvels en bergen richting de Pyreneeën. Vanwege de tijd van het jaar lag er nog veel sneeuw bovenop de toppen van de bergen, echt prachtig!

Het uitzicht in Rennes Le Chateau

Toen we de berg opreden naar het dorpje toe ervaarde ik heel sterk de verhoging van de trilling in energie. Wauw dat beloofde veel goeds. Hier mochten we ons 4 dagen laven aan de energie. Waar we misschien niet zo zeer op gerekend hadden is dat deze hoge trilling er ook voor zorgt dat datgene wat in je onderbewustzijn nog niet zichtbaar is, zich openbaart en nu aangekeken wil worden. Allen hebben we vele emoties ervaren en ook echt processen hebben kunnen afronden en nieuwe inzichten meegenomen.

Er stond nog veel meer op het programma maar omdat we alles zo intens hebben ervaren was het helemaal prima om sommige zaken te laten varen, een goede les voor een vervolgreis! Liever iets intens en helemaal te kunnen doorleven op zo’n reis dan iets af te moeten kappen omdat de tijd daarom vraagt.

Het natuurlabyrint van Nébias

Onze eerste bezoek was aan het natuurlabyrint van Nebias, echt een prachtig bos met een hele hoge energie en diverse krachtplaatsen. Dit was echt magisch.
Een labyrint is een ontwikkelingspad, een meditatiepad dat je kunt bewandelen, je kunt dit lopen met de intentie iets los te laten of nieuwe inzichten te ontdekken. De energie in een labyrint is duidelijk voelbaar als je je hier bewust van bent. En dat hebben we ook duidelijk gevoeld. De eeuwenoude stenen van het labyrint vormden één geheel met het bos, wat van zichzelf al magisch mooi was. Dit alles zorgde ervoor dat we in verbinding met elkaar en de natuur allemaal een diepgaande ervaring hebben beleefd.
De reden dat we vroeg in het seizoen zijn gegaan is dat tijdens een equinox (de overgang van seizoenen) de sluiers tussen de geziene en ongeziene wereld het dunst zijn. Hierdoor waren alle planten en bomen nog in knop, nog aan het ontwaken. Dit gaf een sprankelend detail, de belofte van de pracht van deze natuur hier, en konden we ons nog makkelijk bewegen tussen het groen.

Montségur

Ons volgende bezoek was aan Montségur. In de 12e eeuw het laatste bolwerk van de Katharen die door de christelijke kruistocht (de enige kruistocht uitgeroepen door de Katholieke Kerk om andere christenen -de Katharen- om te brengen) werd belegerd.
Om een lang verhaal kort te maken, 200 katharen -de zuiveren zoals zij zichzelf noemen- hebben zich niet willen bekeren tot het Roomse geloof en zijn vrijwillig en gebeden zingend vanaf de berg naar beneden gelopen en de brandende brandstapel opgestapt. De plek waar dit gebeurde is duidelijk aangegeven en de energie nog voelbaar. Maar de berg en directe omgeving voelt vooral als en plek vol liefdevolle energie en de krachtplekken duidelijk voelbaar. Ik begrijp heel goed dat iemand op deze berg wilde wonen!

De klim naar de top van deze berg waar de ruïne van de Burgt stond, had voor mij een persoonlijk tintje. Op hetzelfde moment werd namelijk het afscheid van mijn oom gehouden, ik vond het jammer dat ik niet samen met mijn familie kon zijn en hun verdriet kon delen, maar tijdens de klim voelde ik dat ik in de energie er toch bij was, en kon mijn tranen laten vloeien. Op een krachtige plek met een echt fantastisch uitzicht kon ik voelen dat hij nu rust had gevonden en dat het goed was zo.
We hebben 3 uur doorgebracht om en na bij de ruïne, genietend van het heerlijke zonnetje, het wonderschone uitzicht, de vragen en verhalen die naar boven kwamen en (ja alweer) de ontzettend fijne energie. Wat een mooie ervaring!

Rennes le Chateau

Het dorpje Rennes le Chateau is gebouwd bovenop een berg met prachtig uitzicht over het land van de Katharen. Volgens de verhalen uit de omgeving zijn al millennia lang mensen afgekomen op deze plek vanwege de hoge energie. Er zijn nog ruïnes van de Visigoten zichtbaar, er zijn zelfs verhalen dat hier een buitenpost van de spirituele beschavingen van Atlantis en eerder van Leimurië gevestigd zijn geweest. In ieder geval is het er mooi en fijn. Het kerkje wat is gerestaureerd door een priester in het begin van de vorige eeuw staat vol met symbolen van de Katharen en die verwijzen naar rol van Maria Magdalena.
Ook de hoge toren die hij heeft laten bouwen en uitkijkt over de prachtige omgeving zit vol met alchemistische kenmerken. Het dorpje doet vredig en rustig aan, en de mensen zijn er ontzettend vriendelijk.

Via het dorpje kun je afdalen naar een prachtige vallei richting een aantal bijzondere grotten. Helaas zijn we niet bij deze grotten geweest maar de vallei met ook weer wonderschone uitzichten was ook meer dan de moeite waard. De hoge trilling van het dorpje Rennes le Chateau veranderde al dalend in een subtielere energie en we voelden ons hart nog verder opengaan. Wat een liefdevolle energie. Hier voelde ik het ultieme thuiskomen.

Synchroniciteit

Heb je al gehoord van synchroniciteit? Dat alles klopt? Dat je ’toevallig’ iets op je pad tegenkomt wat je nodig hebt? Dat je op het juiste moment de juiste mensen tegenkomt? Nou die synchroniciteit was tijdens dit weekend weer sterk aanwezig, niet een keer hoeven zoeken naar de juiste weg, overal op de juiste tijd aankomen en weer kunnen vertrekken (bv net voor een bus vol toeristen aankwam waren we weer bij onze auto), altijd ruimte in de eetgelegenheden die na onze aankomst helemaal volliepen. Echt fantastisch! Maar het allermooiste vond ik nog onze terugkeer van de wandeltocht naar de vallei. 2 van ons zaten verwikkeld in een nogal diep en heftig gesprek en besloten dit af te maken en niet mee te wandelen. Onderweg vroegen wij (de andere 2) ons af of de anderen deze mooie omgeving niet ook wilden zien. Toen we terugkeerden naar het dorpje besloten we een andere route te nemen naar het hotel toe. De toeristische route zeg maar. En op het moment dat we de hoek omkwamen zagen we onze reisgenoten zitten op een picknickbankje met een heerlijk uitzicht over de vallei. Zij waren net klaar met hun gesprek en hier naartoe gelopen! Ze hebben geen behoefte gevoeld om mee te wandelen en vroegen zich net af wanneer wij weer terug zouden komen. Zo ’toevallig’, heerlijk!

Carcassonne

Onze volgende bestemming was Carcassonne, een prachtige vestingstad met een rijke historische geschiedenis. Het contrast met het gebied waar we de afgelopen dagen in hadden doorgebracht was groot, maar ook welkom.

Carcassonne is een prachtige ommuurde stad. Het uitzicht op deze stad als je aan komt rijden is echt fenomenaal. Met de burcht, de kathedraal en de middeleeuwse straatjes kun je je de middeleeuwen en het leven achter de veilige muren goed voorstellen.

We hebben ons een middag heerlijk als toeristen in deze stad begeven en genoten van de interessante winkels en leuke terrasjes.

Terug naar huis

En toen was het weer tijd om naar huis te gaan. Het waren slechts 4 nachten maar het voelde alsof we veel langer zijn weggeweest. Het was magisch, transformerend, verbindend. De liefdevolle energie en de hoge trilling die ik heb ervaren is natuurlijk iets wat in je zit en wat je overal kunt voelen, maar hier in dit gebied ging het zo vanzelfsprekend, moeiteloos. En alhoewel ik het heerlijk vind om weer bij man en kinderen te zijn, heb ik best wel een beetje heimwee.

Mijn grote wens is om dit gevoel te delen. Om spirituele en persoonlijke ontwikkeling te combineren met de hoge trilling in dit gebied en de prachtige omgeving. Wil jij ook mee?